ПОКРЕТ “РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ”
Страница, Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре “РОД” у Србији” је намењена васцелом српском расејању, којем није све једно шта се дешава у матици и којем је важно да се и глас Срба из целог света чује и поштује. Страница је намењена да се окупе људи из дијаспоре али и из Србије, којима је родољубље полазна основа нашег бића, основни мотив и покретач у борби за Српске интересе, којима неће диктирати нови светски поредак и интереси глобализације, већ очување исконских и традиционалних вредности нашег народа.
Овде треба да буду и сви они који сматрају да Српско расејање мора бити прихваћено, као део Српског народа са свим правима и обавезама. Српско расејање мора бити уважено и поштовано од стране званичних институција Србије, мора бити представљено у Српским институцијама, где ће представљати, како интересе расејања тако и Српског народа у целини. Наш задатак је да се чује глас Српског расејања из целог света, да се чују и уваже предлози, захтеви, виђења, да се подрже све активности и делатност наших удружења и да један од најважнијих сегмената буде представљање Српских интереса у домицилноим земљама и да Српско расејање буде Амбасадор свог народа.
Желимо да напоменемо, да су већина иницијатора стварања Покрета, или делегати Скупштине Дијаспоре или лидери дијаспора из разних држава, познати родољуби како из Србије тако и из расејања, па ће сви предлози бити разматрани у контексту даље имплементације потреба нашег расејања.
Ми смо кроз разне државне институције, које су наводно представљале интерес Српског расејања, почев од министарства па до управе за дијаспору, покушавали да реализујемо наше захтеве и потребе, на жалост, све се сводило на искоришћавање дијаспоре, где смо више били у улози “музне краве” него партнер, како јавно декларишу.
Створена је Скуптштина дијаспоре као највеће представничко тело нашег расејања, али је њена функција у старту била ограничена Законом о дијаспори а онда када су увидели да ту постоји озбиљно знање и способности, кроз израду стратегије и захтева који требају нашем расејању, ти државни чиновници су заблокирала њен рад а руководство као и делегате, маргинализовали. А све изгласане одлуке, које је усвојила Скупштина дијаспоре су биле апсолутно заблокиране, тим самим је нарушен и закон о дијаспори, као и изгласана стратегија односа са Српском дијаспором.
Да не говоримо о проблемима и бирократији, са којом се наше расејање сусреће, када долази у контакт са државним институцијама, било да се то тиче Амбасада, Конзулата или легализације својих потреба у матици, као на пример; нострификације диплома, добијања држављанства, личних карата, извода, потврда и других потребних докумената, сви смо осетили бахатост, дрскост и не поштовање,као да смо странци у сопственој држави.
Свака власт је игнорисала наше потребе, понижавала и користила само у личне сврхе. Свака институција која је била створена, за наводно решавање потреба расејања је користила то за намиривање унутрашњих политичких потреба, као и за личну промоцију појединаца и зарађивање дневница.
Те канцеларије, управе и друге структуре задужене за дијаспору су у ствари највише утицале на раскол у расејању, између себе су се такође борили за свој статус унутар те структуре, делили страначки плен и умишљали да су они шефови нашем расејању, без обзира што су им то чак и прва радна места. Дакле, све ово говори о томе да је одавно сазрела потреба, да се ми сами организујемо и да остваривање својих права преузмемо у своје руке!
Посебно желимо да нагласимо да све националне мањине, имају више права него ми као титулна нација, посебно ми из дијаспоре, што је срамно за сваку државу и владу! Расејање сваке године шаље дознаке од неколико милијарди долара и тиме чува социјални мир у Србији.
Због тога је створен овај покрет, који ће прерасти у политички и који ће се бавити управо, обезбеђивањем интереса нашег расејања на политичком нивоу и решавати нагомилане проблеме, али ће се и борити за нционалне интересе Српског народа у целини, без осматрања на политичку коњунктуру у Србији. Дијаспора ће доносити одлуке које ће увек бити у интересу Српског народа а не иинтересу власти!
Овај покрет је отворен за све Родољубе који желе добро својој нацији без страха да ће неко продати њихове интересе, јер је дијаспора вечна и њу није могуће купити, као што се то дешава са странкама и покретима у Србији.
РОД је највећа вредност у нашем народу, сви волимо свој РОД, сви се боримо за свој РОД и морамо чувати РОД!
Нама не требају демократске фикције, већ саборност Српскога народа и поштовање наших интереса. Много је оних којима су уста пуна молитве а срце празно!
Ми желимо да се водимо чувеним речима Владике Николаја:
Нека нам школа буде са ВЕРОМ.
Политика са ПОШТЕЊЕМ.
Војска са РОДОЉУБЉЕМ.
Држава са Божијим БЛАГОСЛОВОМ!
У име иницијативног Одбора, Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, председник Међународне Организације” Српске дијаспоре Евроазије”, иницијатор, Драган Станојевић.

One thought on “ПОКРЕТ “РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ””

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *