ISTINA O JASENOVCU STIŽE U NJUJORK Eksperti pripremaju izložbu o logoru smrti

 

Jasenovac profimedia-0201457664FOTO: PROFIMEDIA

Istina o Jasenovcu moći će da se čuje sa još jednog mesta, i to iz centra Njujorka. Za kraj januara iduće godine tamo je planirana izložba o ovom logoru smrti.

FOTO: WIKIPEDIA

Izložbu posvećenu jasenovačkim stradalnicima organizovaće njujorški Institut za istraživanje Jasenovca, Institut za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje o holokaustu – „Šem Olam“ iz Tel Aviva i Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta iz Višegrada. Ovu izložbu trebalo bi da otvori Emir Kusturica.

Skulpture na izložbi

FOTO: PROMO

U projekat su uključena tri najeminentnija imena koja se bave zločinima holokausta: Beri Lituči, profesor američke, evropske i svetske istorije sa njujorškog univerziteta „Medgar Evers“, dr Gideon Grajf, ekspert za holokaust iz Tel Aviva, i norveški istoričar Knut Fluvik Toresen, a svi oni su ovih dana bili u poseti našoj zemlji i održali predavanja.

Prvo je održano na beogradskom Filološkom fakultetu, a potom su se gosti uputili u Andrićgrad, gde je Emir Kusturica izneo ideju da se u okviru Andrić instituta osnuje i departman na kome će se izučavati holokaust i genocid na našim prostorima.

FOTO: PROMO

Osim faktografije u vidu panoa sa fotografijama, raznim podacima i dokumentarnim filmovima, na njujorškoj izložbi će se naći i skulpture dvoje umetnika iz Srbije – akademskog vajara Ljubiše Mančića i njegove mlađe koleginice Katarine Tripković.

– Kao glavnu sam spremio kompoziciju srpske porodice opasane bodljikavom žicom, a pripremam i nekoliko skulptura koje će biti izraz vapaja jasenovačkih žrtava – kaže vajar Ljubiša Mančić, dok Katarina Tripković, prema njenim rečima, ima spremljenih 12 skulptura, a u planu je još sedam eksponata.

Izložba i u Tel Avivu

FOTO: PROFIMEDIA
 

– Inicijativa i predlog su došli od predstavnika Skupštine srpske dijaspore. Ideja je rođena još prošle godine u okviru Vidovdanskih dana dijaspore, a kasnije je usaglašena i s našim Ministarstvom spoljnih poslova. Ostalo je samo da to podrže i vrhunski autoriteti koji izučavaju zločine holokausta i njih smo pre nekoliko dana uspeli da okupimo, prvo u Beogradu, a onda i u Andrićgradu, gde su oni održali više predavanja o holokaustu – kaže za “Blic” Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

 

Tako je profesor dr Gideon Grajf, glavni istoričar na Institutu za holokaust „Šem Olam“ iz Izraela, obećao da će napisati tekstove za predstojeću izložbu u Njujorku, ali i obezbediti njeno gostovanje u Tel Avivu.

Čuvar uspomene na Jasenovac

Beri LitučiFOTO: PROMO
Beri Lituči

Profesor Dr Beri Lituči, po ocu Jevrejin, a po majci Srbin, ugledni je član srpske akademske dijaspore koji je pre nepunih 20 godina u Njujorku organizovao Prvu međunarodnu konferenciju i izložbu o jasenovačkom logoru.

Planirano je da izložbu u njujorškom Institutu za istraživanje Jasenovca u januaru iduće godine otvori reditelj Emir Kusturica.

Takođe, osnivač je i Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu u Njujorku, gde bi trebalo i da se postavi izložba. Njegovom zaslugom je postavljeno prvo spomen-obeležje Jasenovcu izvan naših prostora i nalazi se u njujorškom Bruklinu. Uticao je i na odluku njujorškog gradonačelnika Majkla Blumberga da se 22. april proglasi za Dan Jasenovca.

 

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/istina-o-jasenovcu-stize-u-njujork-eksperti-pripremaju-izlozbu-o-logoru-smrti/dmf5128

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *