Покрет РОД подржава државотворне и одговорне потезе званичног Београда и Бањалуке који за циљ имају јачање српског националног јединства. На данашњем састанку у Београду, на највишем државном нивоу Републике Србије и Републике Српске донета је одлука о заједничком празнику који ће се сваког 15. септембра обележавати у обе српске државе. Овај датум изабран је у част дана када је пробијен Солунски фронт 1918. године и означаваће симбол српског народног јединства, те као озбиљно завештање и путоказ наших славних предака служити за препород будућих генерација.

Покрет РОД уважава право сваког народа на свету да слави своје знамените догађаје и истакнуте поједице, док истовремено задржава природно право и за српски народ да неометано и поносно негује и велича своје националне победе. Наш народ са обе стране Дрине (река је пре доласка Турака носила име Зеленика) има право и обавезу да штити своје виталне стратешке интересе кроз политичко, културно и економско повезивање Срба.

Давног 15. септембра 1918. године херојске српске дивизије прегазиле су одбрамбене линије бугарских, немачких и аустро – мађарских армија и након месец и по дана тешких борбених окршаја извојевале величанствену победу у Великом рату. Снага српских ратника налазила се у јединственом наступу где је свако јуначко срце куцало у ритму ослобођења од туђинских агресора. Братска Република Српска имала је своју херојску епопеју сличну пробоју Солунског фронта у јуну и јулу 1992. године, када су српски борци извели бриљантни пробој „Коридора живота“ у Посавини и заувек повезали источне и западне делове наших историјских територија. Српски народ мора бити свестан сталних претњи које нам долазе са свих страна.

Праведан мир је драгоценост за који се увек морамо борити свим силама, али такође се морамо припремати и за могуће провокације. Солунски фронт и Коридор били су успешни јер су војска и народ били једно – народ је био војска и војска је била народ. Тако мора бити и сада и у будућности. Никада не смемо сметнути са ума претходне грешке и унутрашње расколе због којих смо у прошлом веку изгубили исувише невиних људи, претрпели огромна разарања и трошили време на јалове државне експерименте са прикривеним змијама поред себе.

Покрет РОД ће увек подржавати квалитетне и национално корисне поступке српске администрације попут данашње, али ће отворено и недвосмислено критиковати оне поступке који се према нашем схватању политичких процеса у свету косе са државним и народним интересима. Уверени у зрелост наше Србије и Републике Српске, позивамо на опште јединство Срба које симболише 15. септембар, непристајање на стране диктате по питању наше суверености над КиМ као и до сада, уз доследни наставак прокламоване политике неутралности према Русији као најважнијем и доказаном савезнику Србије на бурној међународној сцени.

Живеле Србија и Српска,

Зеленика није граница!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *