Дух победе кроз историју српског народа и изазови данашњице

 

Српски покрет РОД  управља своје национално и родољубиво деловање према најсветлијим традицијама српског народа кроз славни историјски пут предака, преко оне високе моралне вертикале која је вековима била неоспорна гранична идеја водиља за стотине наших херојских генерација. Ових дана навршава се годишњица велике битке на Колубари 1914. године и годишњица почетка повлачења непоражене српске војске преко Косова, Метохије, Црне Горе и албанских планина према снагама савезника у јадранским лукама.

На Колубари је војвода Мишић са својим челичним армијама очитао историјску лекцију бесним аустроугарским и хрватским агресорима јер Србија није врећа зоби да би је свака сврака позобала. Маневар повлачења на Јадран и Грчку с јесени 1915. године означио је спартанску вољу војске и народа да се не предаје здруженим немачким, аустроугарским и бугарским коалиционим снагама већ стратешки одвоји, а недуго затим организовано, осветнички и победоносно ослободи земљу у најбољем светлу словенског поимања правде. Тако је било пре 100 година, тако ће бити и за 1000 година!

Покрет РОД сматра да је српски народ непобедив, али такође смо уверени да народ не чини само скуп појединаца које уједињује иста вера, обичаји или територија на којој миленијумима живи. Наш народ највише одређује колективни дух чији су основни атрибути борба за правду и истину, пожртвовање за ближњег и Богом дата слободољубивост. Од времена Косовског боја, када су се Срби дефинисали као народ коме је важније царство небеско од царства земаљскога, па све до Коридора, Паштрика и данашњих дана, изложени смо грубим спољним насртајима непријатеља, покушајима уношења унутрашњег раздора, ударали су нас подмукло у саме темеље наше писмености, традиције, културе и идентитета. Све то је на дугорочном плану било неуспешно, народ је увек надилазио све оне замке и препреке које му је вековни туђински непријатељ вешто постављао. Национално јединство, снажна вера у своју Цркву и традиционалне вредности показали су се као непремостива баријера и успешан рецепт против снага хаоса и безумља, оних снага заоденутих под плашт хуманости које су одувек желеле да нас потчине сопственој вољи и држе у видљивим и невидљивим ланцима.

Покрет РОД, који из свог бројног и утицајног чланства у српској дијаспори црпи значајну подршку и патриотску енергију, осећа обавезу да се заузме и за интерес српског расејања. Сви Срби у Отаџбини и дијаспори на равноправан начин граде бољу Србију, подржавају све здраве иницијативе за добробит српског народа и државе, заједнички пате над неправдама које нам се чине из појединих светских центара политичке, медијске и војне моћи. Припадници покрета РОД у Србији и српским земљама указују јавности и државним институцијама на најбоља решења у овим тешким временима пандемије вируса Корона, притисака на српску покрајину Косово и Метохију, Републику Српску, Црну Гору, СПЦ и њене великодостојнике и потенцијано нова, вештачки фабрикована жаришта у јужној Србији, Рашкој области и Војводини.

Наша браћа из покрета РОД у иностранству воде лавовску и свакодневну битку за интерес своје матице Србије у земљама у којима живе и у којима су током година стекли велики углед. Вишедеценијска политика маргинализовања и уситњавања утицаја моћне српске дијаспоре коју је спроводио комунистички југословенски режим мора престати. Поред званичних дипломатско – конзуларних представништава наше земље у иностранству, потребно је и пожељно активирати све оне угледне Србе у дијаспори који би у садејству са официјелним државним структурама за кратко време формирале снажан загранични лоби по узору на грчке, италијанске или јеврејске лобистичке структуре у областима политике, економије, информисања, културе и науке. Сматрамо да је синхронизована акција државе и дијаспоре нужна што пре, треба је правилно осмислити и институционално поставити како би ефикасно кренула да даје видљиве и позитивне резултате у креирању и заштити српских државних и националних интереса.

Покрет РОД уочава турбулентна збивања у САД  поводом спорног и збуњујућег председничког изборног процеса, увиђа његове далекосежне политичке и финансијске импликације на читав свет који је већ тешко погођен глобалном Корона претњом и апелује на успостављање одбрамбених механизама у нашој земљи која има велики прехрамбени, дакле егзистенцијално најважнији потенцијал.

У савременим међународним околностима и односима између великих сила које на сваки начин желе обезбеђење за себе и своје савезнике, веома је важно исправно и оптимално проценити ситуацију како би се наше становништво заштитило од свих негативних утицаја које носи сутрашњица. Велики природни и историјски савезник Србије, Руска федерација, све више јача своју улогу на планетарном нивоу и стога се налази на удару неправедних санкција, условљавања, медијских спинова па чак и директних провокација од стране истих снага које су у Србији и бившој Југославији произвеле планску дестабилизцију привредног и политичког живота током 1990 – их година.

Тренд којим се суверене и националне државе поново враћају на сцену након периода окрутног униполарног света је незаустављив. Слободни грађани у својим независним државама јесу будућност међународне правне архитектуре, а Србија са поносом може иступити јер је 1999. године једина стајала на бранику слободног човечанства борећи се против тираније монопола једне светске силе. Данас Русија, Трампова Америка и Кина предводе све оне државе и народе који желе самосталан и неутралан развој по сопственим законским критеријумима, а то је и сама суштина демократског погледа на свет и човека.

Покрет РОД  је уверен да Србија и наш народ заслужују један дужи период мира, привредног развоја и друштвеног прогреса након деценија тешке борбе, те да се и наши интереси равноправно узимају у обзир међу великим силама. До слободне и социјално уређене европске државе потребна је снажна сарадња матице Србије са великом дијаспором Срба од Владивостока до Лондона и од Сиднеја до Њујорка уз неометан избор стратешког партнера кога видимо у све снажнијој братској Русији.

Све тече – рече давно старогрчки филозоф. Немачка окупација је прошлост као и шпански грип, свет уцена и претњи нестаће као и Корона вирус.

Тада, а и после тога остаје слободан српски народ и вечна мајка Русија.

Живео српски РОД!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *