Nedavni beogradski susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima srpskog rasejanja oštro je kritikovao Dragan Stanojević, predsednik poslednjeg saziva Skupštine dijaspore i Srba u regionu. On je u dopisu „Vestima“ naveo da je prinuđen da reaguje „zbog aktivnosti koje sprovode predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vučić sa navodim predstavnicima dijaspore, a sve u cilju predizborne kampanje“.

M. Karović
Zaprepašćen: Dragan Stanojević

– Državni vrh Srbije organizuje sastanke sa ljudima koji zvanično ne predstavljaju dijasporu i pri tom niko od nas iz Skupštine dijaspore, koja je utemeljena na Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, nema saznanja o tome niti je iko konsultuje. U poslednje tri godine iz dijasporske skupštine slali smo nekoliko puta predloge za rešavanje problema koji se tiču zakona o dijaspori i drugih pitanja, ali nismo dobili nikakav odgovor, a predsednik i premijer umesto toga pred izbore „vode brigu“ o dijaspori na pogrešan način – tvrdi Stanojević.

On se pita „kako je moguće da državni vrh zaobilazi i ignoriše na sve načine zvaničnu instituciju dijaspore“.

Brojni nerešeni problemi

– Za Srbe u rasejanju nije moguće glasanje na izborima elektronskim putem, kao u mnogim civilizovanim zemljama, ne možemo da rešimo pitanje nostrifikacije diploma, pitanje državljanstva… Interes dijaspore nije predstavljen ni u parlamentu Srbije, ni u vladi, što je, takođe pokazatelj odnosa države prema svom rasejanju – kaže Dragan Stanojević.

– Zaprepašćuje da predsednik Nikolić i tehnički premijer Vučić govore o stvaranju alternativnih struktura dijaspore, a Skupština dijaspore, koja Srbiju nije koštala ni dinara, zablokirana je upravo od strane države, te je onemogućeno svako delovanje i unapređenje odnosa sa čak pet i po miliona Srba u svetu – kategoričan je Dragan Stanojević.

Zahtevi koji su svojevremeno izglasani u Skupštini dijaspore, napominje on, „zahtevi su celog rasejanja i Skupština dijaspore je institucija koja to treba da prenese vladi i premijeru“.

– Čudno je da Vučić izjavljuje da je „saradnja matične zemlje i dijaspore značajna i u obostranom interesu“, a sa dijasporskim parlamentom nije imao nijedan sastanak. Čudno je i to što Nikolić kaže da je „Srbija čvrsto posvećena unapređenju položaja Srba u regionu“, a da nikad nije odgovorio na naše molbe da se reše problemi koji muče pet i po miliona Srba u svetu, uključujući i sunarodnike u okruženju Srbije. Iz poteza državnog vrha Srbije, može se zaključiti sve, samo ne da se vodi briga o dijaspori, koja inače pošalje u otadžbinu oko šest milijardi dolara godišnje – navodi Stanojević.

https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/566746/Lazna-briga-premijera-o-rasejanju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *