Поштовани пријатељи, желимо да Вам саопштимо да је Покрет РОД преко Председника Драгана Станојевића успео да формира „парламентарну посланичку групу“ која ће лобирати наше интересе у Украјинском парламенту. 

Овим РОД показује на који начин се може лобирати и помоћи својој Отаџбини, користећи народну дипломатију. 

Prema saznanjima Glasa javnosti, Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije, koja je 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom u Ukrajini, posle godinu dana velike borbe dobila je svoje predstavnike u parlamentu.

 Dragan Stanojević, predsednik pokreta ROD (Rodoljubi otadžbine i dijaspore), otkrio je za našu medijsku kuću da je formirana međuparlamentarna grupa od šest članova koji će dobiti mogućnost da u ukrajinskom parlamentu lobiraju za interese Srbije i srpske zajednice u Ukrajini. Interesantno je da dvojicu od šest članova međuparlamentarne grupe čine i dva poslanika iz vladajuće stranke Zelenskog.

 

Ključnu ulogu odigrao je Oleg Vološin, poslanik u ukrajinskom parlamentu i član najveće opzicione stranke ’Opoziciona platforma – za život’ koju predvodi Viktor Medveščuk, ukrajinski biznismen i kum ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema istraživanjima, Medveščuk je najozbiljniji kandidat za budućeg predsednika Ukrajine, a u toj podeli karata, Oleg Vološin viđen je za ministra inostranih poslova.

Dragan Stanojević, koji već 25 godina živi i radi u Ukrajini, ispričao je kako je 2008 godine osnovao udruženje Ujedinjena dijaspora Evroazije koja je pokrivala ne samo Ukrajinu, već i Belorusiju, Estoniju, Moldaviju i druge zemlje sa tih prostora u cilju borbe za srpske interese.

Nakon što su 2013. godine uz pomoć opozicione stranke nekadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča uspeli da izlobiraju da se u parlamentu ne izglasa predlog tadašnjeg predsednika Viktora Juščenka, da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova, počinju veliki problemi za udruženje.

U tom trenutku, u Ukrajini su besneli sukobi u oblasti Donjecka i Luganska u kome su na strani proruskih vojnika ratovao i određen broj dobrovoljaca iz Srbije, zbog čega se udruženje proglašava terorističkim i njegov rad biva potpuno zabranjen.

Sedam godina kasnije, nakon dvanaestomesečne mukotrpne borbe, udruženje je na sudu uspelo da odori odluku o zabrani, a krajnja odluka biće doneta 21. jula na višoj sudskog instanci.

Kompletan razgovor sa Draganom Stanojević možete pogledati u videu ispod.

Захваљујемо се порталу „Глас Јавности“ на урађеном прилогу, јер то доказује да постоје родољубиви портали и новинари, који се радују сваком успеху, који је у националном интересу Српскога РОДА!

https://www.glas-javnosti.rs/svet/dragan-stanojevic-ekskluzivno-za-glas-u-ukrajinskom-parlamentu-ponovo-se-lobira-za-srpske-interese-video-6973 

https://opcija.net/dragan-stanojevic-u-ukrajinskom-parlamentu-lobira-se-za-srpske-interese/

Ujedinjena srpska dijaspora Evroazije dobila svoje predstavnike u Parlamentu Ukrajine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *