Оснивач и члан Председништва Покрета „РОД“ Ђуро Плавшић, као изабрани представник дијаспоре Немачке и као један од најугледнијих припадника дијаспоре  састао се са новом амбасадорком Србије у Немачкој.

У интервју за „Франкфуртске Вести“ Ђуро Плавшић, дугогодишњи грађевински предузетник и аутор тек изашле књиге „Срби у Берлину“, о организацији дијаспоре вели:

– Неопходно је да се прво база ојача, и онда је лако надградити када је темељ добар. Изнео сам главни проблем и надам се да ће власт имати довољно снаге и моћи да саслуша и да коначно крене да решава проблем наших заједница свуда у свету. Посебно бих навео позитиван пример како је то делимично реализовано у Словенији и у Аустрији. Успех је када се засади дрво и касније беру јабуке са тог дрвета, а ако неко хоће само да бере јабуке, онда од куће и имања нема ништа.

Плавшић је у Немачкој од седамдесетих година прошлог века:

– Добро је када у тешким периодима схватимо да само великим трудом можемо из тога да изађемо. Тако је било и у удружењу које сам водио, радило се даноноћно, ту су биле и вредне домаћице које никад нису одустајале. Организовали смо видовданске турнире у фудбалу, где је учествовало и по 26 екипа разних националности.

Председник једне берлинске општине био је фасциниран како смо успели да окупимо толико младих људи. Годинама нам се захваљивао и био драг гост на слави. Увек је истицао нас што смо успели да много младих људи заштитимо од негативних утицаја улице и укључимо их у фолклорне, спортске и друге програме.

Свестан сам да увек можемо да урадимо боље и више, али најзначајније је да од својих циљева не смемо да одустанемо.

– Наша матица треба да схвати да смо ми уједно и последња генерација која је донела нашу оригиналну културу, и ако нас не искористи да се култура пренесе на нове генерације, омладина ће за матицу бити изгубљена. Матица не треба више нама да се бави, већ нашим унуцима и праунуцима, а њима овде треба један Српски културни центар – истиче Ђуро Плавшић.

Наш РОД Ђуро Плавшић је разговарао са министарком Јадранком Јоксимовић којој је рекао о захтевима Покрета „РОД“ као и целе дијаспоре. Истовремено јој је представио књигу коју је написао заједно са познатим новинаром Марком Лопушином о Србима у Берлину. Књига је изазвала велики интерес код свих присутних на донаторској вечери, јер је овековечила многа дешавања наше дијаспоре у Берлину.

Такође је имао разговор са Владиком Григоријем где га је упознао о пројектима Покрета „РОД“ и конкретно организацији презентације књиге „Јасеновац-Балкански Аушвиц“ и добио подршку за реализацију тог пројекта у Немачкој.  

 

Ђуро Плавшић, министарка Јадранка Јоксимовић и Амбасадорка др. Снежана Јанковић.
Ђуро Плавшић и легендарни глумац Гојко Митић звани Винету
Ђуро Плавшић и Владика Григорије (са књигом о Србима у Берлину)
Ђуро Плавшић и Владика Ионикије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *