• Покрет „РОД“ је добровољно, невладино, непрофитно, и самостално удружење, основано на слободном и јавном удруживању његових чланова ради остваривања заједничких циљева и интереса у области суштинског преображаја Републике Србије и српског друштва како у матици, тако и у дијаспори, на политичким темељима и баштини српског државно-правног искуства и традиције.
  • Уз свеобухватно развијање српске националне свести, патриотског духа и љубави према отаџбини, који ће бити у функцији јачања друштвене заједнице у духовном, правном и економском смислу.
  • Покрет „РОД“ своје деловање и остваривање циљева заснива на цивилизацијским достигнућима, изворним вредностима и традицији, са циљем остваривања људских права и слобода, међународне интеграције, развоја парламентарне демократије и владавине права, тржишне привреде и социјалне правде.

О циљевима Покрета „РОД“ можете погледати овде

Пошто је познато колико је наша дијаспора успешна у многим државама, показала и доказала своје способности, умећа и знања, решили смо да у покрету дамо могућност да се наши људи у свету умреже кроз цео низ стручних савета које смо створили. Овде можете видети САВЕТЕ

 

ПОКРЕТ РОДОЉУБА ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ „РОД“·

Страница, Покрет rодољуба Отаџбине и дијаспоре “РОД” у Србији је намењена васцелом српском расејању, којем није све једно шта се дешава у матици и којем је важно да се и глас Срба из целог света чује и поштује. Она је намењена да информише о циљевима и задацима Покрета али и да окупи људе из дијаспоре и из Отаџбине, којима је родољубље полазна основа нашег бића, основни мотив и покретач у борби за српске интересе, којима неће диктирати нови светски поредак и интереси глобализације, већ очување исконских и традиционалних вредности нашег наРода.

Овде треба да буду и сви они, који сматрају да српско расејање мора бити прихваћено као део Српског народа, са свим правима и обавезама. Српско расејање мора бити уважено и поштовано од стране званичних институција Србије, мора бити представљено у српским  институцијама, где ће остваривати, како интересе расејања, тако и Српског народа у целини. Наш задатак је да се уједињењем боримо за глас српског расејања, да се чују и уваже предлози, захтеви, потребе, да се подрже све активности и делатност наших удружења, да држава препозна и користи наше могућности у свету али и да обезбеди наше потребе у матици.

Желимо да напоменемо, да је Покрет „РОД“ настао на бази постојеће Скупштине дијаспоре и Срба у региону, која је од стране државе била маргинализована и ограничена.  Због тога су већина оснивача Покрета, изабрани делегати Скупштине, као и лидери дијаспоре из разних држава, доказани родољуби, како из расејања тако и Отаџбине.

Ми смо кроз разне државне институције, које су наводно представљале интерес Српског расејања, почев од Министарства па до Управе за дијаспору, покушавали да реализујемо наше захтеве и потребе, на жалост, све се сводило на искоришћавање дијаспоре, где смо више били у улози “музне краве” него стратешки партнер, како је то прописано Декларацијама.

Створена је Скушттина дијаспоре, као највеће представничко тело нашег расејања, али је њена функција у старту била ограничена Законом о дијаспори, а када су увидели да делегати знају шта желе и као то остварити, као одговор државе добили смо блокирање рада Скупштине а наш труд и ангажовање је било потпуно маргинализовано. Све изгласане одлуке, које је усвојила Скупштина дијаспоре су биле апсолутно заблокиране, тим самим је нарушен и Закон о дијаспори, као и изгласана стратегија односа са српском дијаспором. Дакле,кроз то тело, наше расејање није у могућности да оствари своје потребе и интересе, због тога смо одлучили да је неопходно само-организовање и улазак у друштвено-политички живот матице. 

Посебно дијаспора зна какви проблеми постоје у бирократији и када долазите у контакт са државним институцијама, било да се то тиче Амбасада, Конзулата или легализације својих потреба у Матици, као на пример; нострификације диплома, добијања држављанства, личних карата, извода, потврда и других потребних докумената, сви смо осетили бахатост, дрскост и не -поштовање,као да смо странци у сопственој држави.

Свака власт је игнорисала наше потребе, понижавала и користила дијаспору само у личне сврхе. Свака институција која је била створена за наводно решавање потреба расејања, користила је то за намиривање унутрашњих политичких потреба, као и за личну промоцију појединаца и зарађивање дневница.

Те канцеларије, Управе и друге структуре задужене за дијаспору су у ствари највише утицале на раскол у расејању, чак су борбу водили и између себе, унутар те структуре, делили страначки плен и умишљали да су шефови расејању. Дакле, све ово говори о томе, да је одавно сазрела потреба, да се Ми сами организујемо и да остваривање својих права преузмемо у своје руке!

Посебно желимо да нагласимо, да све националне мањине, имају више права у Србији, него ми као титулна нација, посебно ми из дијаспоре, што је срамно за сваку државу и владу! Расејање сваке године шаље дознаке од неколико милијарди долара и тиме чува социјални мир у Србији.

Због тога је створен Покрет дијаспоре „РОД“ и основали смо га МИ – управо људи из дијаспоре, јер само Ми знамо шта нам је потребно и не желимо више да нас злоупотребљавају, разне странке, покрети или појединци.

Покрет ће касније вероватно прерасти у политички и бавиће се управо обезбеђивањем интереса нашег расејања на политичком нивоу, решавати нагомилане проблеме, али ће се наравно борити и за националне интересе Српског наРода у целини, без освртања на политичку коњунктуру у Србији. Дијаспора ће доносити одлуке, које ће увек бити у интересу Српског наРода а не у интересу власти или политичких странака и тиме ћемо бити јединствени на политичкој сцени Србије!

Овај Покрет је отворен за све родољубе који желе добро свом наРоду, без страха да ће неко продати њихове интересе, јер је дијаспора вечна и њу није могуће купити, као што се то дешава са странкама и покретима у Србији.

РОД је највећа вредност у нашем народу, сви волимо свој РОД, сви се боримо за свој РОД и морамо чувати РОД!

Зашто „Родољуби“?

Зато што родољубље симболизује једно од најузвишенијих људских осећања која се заснивају на поштовању особених националних вредности, али и на уважавању универзалних хуманистичких вредности као што су: правичност, истинитост, духовност и моралност.

Основу родољубивог/патриотског васпитања представљају: „љубав према отаджбини и народу, јединство духовних, друштвених, економских, културних интереса; морална и духовна достигнућа народа изражена у језику, обичајима, традицији, науци, уметности, моралу и религији, спремност за одбрану слободе и интегритета, независности земље и народа, као и вера у будућност и просперитет земље”

Нама не требају демократске фикције, већ саборност Српскога наРОДА и поштовање наших интереса. Много је оних којима су уста пуна молитве а срце празно!

Ми желимо да се водимо чувеним речима Владике Николаја:

  • Нека нам школа буде са ВЕРОМ.
  • Политика са ПОШТЕЊЕМ.
  • Војска са РОДОЉУБЉЕМ.
  • Држава са Божјим БЛАГОСЛОВОМ!

 

Овде можете погледати неке одговоре који се тичу дијаспоре и односа сваке властипрема нама.

РОД Вести3 РОД Вести2