Обраћање представника Покрета РОД Михаила Милошевића на отварању споменика у Бочару

Поштовани пријатељи, драга омладино из српских и руских културно-уметничких друштава и организација, уважени представници новобечејских власти, изасланици Руског дома из Београда и руских компанија, браћо јуначки Козаци, слободарски народе овог дела Србије!

Велика је част да вас на овом месту искрено поздравим у име СВЕСРПСКОГ покрета ДИЈАСПОРЕ „РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ“ КОЈИ ОКУПЉА ПРЕСТАВНИКЕ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СА СВИХ КОНТИНЕНЕТА!!

Наш председник Драган Станојевић више од 20 година ради на изградњи што чвршћих веза између матице Србије и наше милионске дијаспоре, као и значајнијем економском и политичком повезивању Србије са Руском Федерацијом.

Данас се налазимо испред обновљеног споменика погинулим војницима братске руске војске који су своје животе дали за ослобођење наше Отаџбине и нашег народа.

Геноцид над Србима у усташкој НДХ био је могућ једино под заштитом бруталне немачке окупације коју је силним продором преко североистока земље окончала Црвена армија. Под командом великана Великог отаџбинског рата, маршала Жукова, Коњева, Рокосовског и Толбухина ослобођена је и Европа, а хитлеровци заслужено спржени у срцу Рајха – Берлину. Покрет РОД сматра да постоји само једна историјска истина и са презиром посматра злонамерне покушаје прекрајање историјских чињеница.

Нацистичка Немачка изазвала је светски сукоб невиђених размера вођена идејом о истребљењу Словена, Јевреја и Рома као наводно нижих раса. Пре напада на СССР 22. јуна 1941, Хитлер се морао обрачунати са српским народом оданим Русији који је 27. марта 1941 војним ударом одбацио предлог да постане део антируске ратне машинерије Хитлера. Удар нациста и изајничке пете колоне на Србе зато је био страховит и Југославија је раскомадана. Међутим, српска герила успешно је годинама слабила притисак на Савезнике, саботирала и убијала нацисте све до доласка руских тенкова. Данас би то неко желео да промени, али такви покушаји никада неће проћи у Београду и Москви.

Памтимо и своје и братске жртве и стога се данас и налазимо у Борчару где одајемо почаст једној херојској генерацији . Срби су изнели главни терет рата у Југославији са милион жртава, а СССР у свету са 25 милиона настрадалих. Од првог сусрета српских и руских снага 1807 у источној Србији током 1. српског устанка, преко огромне војне помоћи Србији из Одесе почетком 1. светског рата па све до јединственог наступања српских и руских бораца 1944/45 против немачко-усташких злочинаца, јасно је да братство Срба и Руса ништа неће прекинути.

Покрет РОД ће учинити све што може да се обнови сваки руски меморијал у Србији, као и сваки српски споменик у Русији.

Желим да се у име свих нас захвалим организаторима, меценатима и свим оним људима који су учествовали у организацији овог великог дела – очувања пијетета према српско-руским жртвама за нашу слободу!

Преко свеопште сарадње у миру данас избегавамо недаће рата сутра.

Живела Србија, слава Русији!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *