Добар дан и помаже Бог поштовани пријатељи.

Моје име је  Момчило Минић, рођени сам Нишлија,  задњих 15 година живим и радим у Бечу, Аустрија.

Члан сам Покрета родољуба  диаспоре и Отаџбине „РОД“ од његовог оснивања.

Морам рећи да нисам један од оснивача али препознат као неко ко је искрени родољуб позван сам да се прикључим и активно суделујем у раду Покрета. Обзиром да сам већ годинама у комуникацији са некима од оснивача и да добро знам њихове ставове и планове моје је било да се прикључим на обострано задовољство и ставим своје знање и искуство РОД-у и Србији.

Као ратни ветеран од 1991. до 200.1год , у покрету сам члан Савета за безбедности и ветеранска питања.

Разлог за моје јавно обраћање је следећи:

Покрет Род је основан са циљем да покуша да у болесну Србију унесе свеже и некомпромитоване кадрове са целокупним знањима  и личним способностима. Да ти исти људи из дијаспоре који су се представили свету и доказали као вредан, стручан и поштен кадар унесу свежину и искреност на политичку сцену Србије и на располагање стави своје знање и искуство стицано годинама уназад у целоме свету у шареној лепези послова.

Морам напоменути да изворни , тј оснивачки састав РОД-а чине људи са свих континената и да су заступљени активно у раду РОД-а. Како они тако и остали чланови којих је сваким даном све више из дијаспоре а и саме Србије.

 

Ништа није необично да нас појединци или тендециозни злонамерници као Покрет сврстају без предходног информисања у исти кош са масом других покрета али морам да кажем да су разлике драстичне.  А управо те разлике које су евидентне стварају нервозу код других те смо убрзо после оснивања били а и даље смо изложени јаким нападима. Не могу рећи конкуренције јер се у суштини сви боримо за неку бољу Србију. Пре бих прокемнтарисао као сујету нападача и покушај  компромитовања Покрета у јавности зарад своје личне популарности.

У Покрету су људи који немају мрље нити репове на политичкој сцени Србије а ни у јавном животу, људи који су махом непознати јавности и којима није битно да се њихово име препознаје при спомену већ да се њихов рад види и да резултате. Људи који не пате од култа личности. То су људи са којим се не може манипулисати у смилу подмићивања, или нечег сличног. Не требају им радна места у Србији нити шта слично што задњи низ година прати владајуће странке на власти и кадросвско запошљавање. То су људи који заговарају превасходно знање и способност  за одеређене функције и руководећа места како у влади Србије тако и свим сегментима друштва од значаја за Србију њено напредовање.

Управо немогућност манипулације са члановима Покрета и њихова непоколебљивост у својим одлукама је и проузроковала све учесталије безочне нападе на РОД, са доста неаргументованих чињеница да не кажем лажима и тендециозним нагађањима. Све у намери да стара изека „сто пута поновљена лаж на крају постаје имагинарна истина“

Ипак РОД одолева тим нападима из простог разлога јер нема шта да крије и изјаве даје поткрепљене аргументима.

Сви ти напади на РОД  за циљ имају дестабилизацију покрета и уношење немира у непоколебљиво чланство, неповерење и надање у разједнињеност. Покушавај да се у јавности омаловажи рад и чланство. На жалост  време  показује да да су све нападачке намере безуспешне и да РОД остаје на чврстом путу који је зацртан донешеним статутом и јавно презентованим програмом. Доказ томе и  повећање чланства те сам лично уверен да су напади на неки начин и помогли РОД-у да буде препознатљивији као један од искрених групација јер никога не нападамо већ се само аргументовано бранимо изношењем чињеница.

Обзиром да се чују приче од злонамерних и сујетних да у Покрету нема демократије, да један човек доноси све одлуке, једногласно изабрани предсдник покрета  Драган Станојевић,  са смешком могу да прокемтаришем тако  тендициозно манипулисање  јавности, јер сви који су ближи Покрету знају да се одлуке донесе уз договор и предходну анализу. 

Ко члан Савета за безбедност Покрета одговорно изјављујем и тврдим да се у више наврата догодило да неке од одлука које су биле предложене председник није реализовао услед неслагања осталих чланова и њиховог мишљења да су исте непородуктивне или већ на неки други начин непотребне у датом моменту покрету. Тако да опет понављам одлуке се доносе консензусом.

Ово говорим услед тврдње двоје чланова РОД-а који су због дестабилизирајућег начина опхођења и деловања у РОД-у морали да напусте Покрет јер су чланови једногласном одлуком донели олуку да су непожељан фактор за даљу сарадњу.  У суштини напади на Покрет су и почели са њихове стране услед такве одлуке, прузроковане сујетом и немогућношћу да и даље перфидно урушавају Покрет те су се окренули подмуклим нападима. Но, за Покрет пролазна епизода, они нека се баве својим послом који им је примаран а то је да свој успех граде на нападима а ми ће мо свој успех градити преданим радом.

Покрет има свој циљ, обазрив је са савезима који се оформљују, не жели никакав савез са компромитованим људима из прошлости и људима који сем своје евентуалне лепе приче на медијим ништа друго нису конкретно уардили. Држи се свог става да је боље не бити ни са ким него са онима који су учествовали на било који начин у прошлости у урушавању Србије и стандарда грађана. Наравно да  у Србији има  по нама тренутно и поштених покрета са препознатљвом искреном политиком и ставовима те РОД није искључив по том питању.

Покрет РОД се не бори за власт, не требају му савези да би на тај начин повећао своје чланство или добио на значају по сваку цену па и по цену одударања од својих унапред донешених ставова и циљева.  РОД се базира на основама за боље сутра те сходно тиме критикује равнправно и власт и опозицију. Али не само да критикује као већина опозиционих странка већ и даје своје конкретне предлоге.

Обзиром да су Покрет основали људи из дијаспоре, која је у задњим годинама маргинализован до крајњих граница те је само интересантна кад уноси свеже девизе у земљу. РОД се између осталог залаже и да се глас дијаспоре више чује, буде присутнији у парламенту и да се равноправно уважава.  Немојмо заборавити ти људи немају лични интерес већ им је на уму родољубље и Србија.

У дијаспори је мноштво родољубивих удружења и наша идеја је да се сви окупимо око једне ствари а то је напредак за Србију. Те позивамо сва удружења  на разговор око даљег заједничког деловања уз уважавање свих ставова које са собом носе.

Такође позивамо све родољубе из Србије на сарадњу јер ипак нико боље не види стање у Сбији но до сами грађани Србије. Позивамо научне раднике,  интелектуалце, раднике, пољопривреднике, људе из самосталних делатности, студенте и омладину да се ангажују и изнесу своје виђење, предлоге и питања ако их имамју за РОД. Ту смо за сарадњу и конструктиван дијалог на сваку тему.

Поновио бих још једном РОД је самосталан, независтан Покрет, ослоњен искључиво на своје чланство расутео по целом свету а и самој Србији. 

Срдачан поздрав и свако добро свим  Српским родљубима

Момчило Минић

Савет за безбедност и ветеранска питања покрета „РОД“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *