Како смо најављивали пре неколико месеци  https://srpskirod.org/osnivac-pokreta-rod-stane-ribic-podize-spomenik-nikoli-tesli-u-slovackoj/  , оснивач Покрета „РОД“ Стане Рибич из Словачке је са својим колегама и сарадницима иницирао и реализовао још један у низу пројеката који овековечују Српске великане, који су оставили најдубљи траг у човечанству. Овај пут је откривена биста најсветлијем Србину Николи Тесли у згради Радио Телевизије Словачке.

22 Јануара 2020 године у атријуму зграде Словачког радија на Митнеј улици бр.1, Удружење Срба у Словачкој чији је Председник Стане Рибич, оснивач и члан РОД-а, отворио је бисту највећем уму свих времена, визионару, научнику, проналазачу Николи Тесли. У сарадњи са државним институцијама Словачке и Србије уз пригодан културни програм уметника из Словачке, Србије и Аустрије одато је признање овом великану, генију без чијег погледа у будућност не би постојала садашњост какву живимо данас.

На овај начин РОД још једном показује да је снага нашег РОДА у слози, љубави према Отаџбини и поштовању наше традиције. Отварањем биста и споменика ми овековечујемо Српске великане у земљама где живимо. 

Bratislava večeras dobija bistu Nikole Tesle u foajeu zgrade Radio Bratislave. Izuzetna mi je čast što sam prisustvovao ovom istorijskom događaju na poziv srpske zajednice Slovačke i srpskog informativnog centra u Slovačkoj

Опубліковано Zeljko Vranes Середа, 22 січня 2020 р.

Биста Николе Тесле откривена у Братислави (текст преузет са РТС )                                     

На иницијативу председника Удружења Срба у Словачкој Станета Рибича, у згради Радио-телевизије Словачке откривена је биста Никола Тесле.

Бисту, један од тридесет споменика Николе Тесле у свету, извајао је вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца, а излила у бронзи ливница „Станишић“ из Новог Сада. На предњој страни постамента пише: „Никола Тесла 1856-1943“. На левој страни постамента је текст аутора Марка Лопушине:

„Никола Тесла, човек који је створио будућност човечанства. Светски научник, српског порекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља, један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио светлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље.“

Епитаф на бисти Н.Тесле у Братислави, аутор Марко Лопушина

Епитаф на бисти Н.Тесле у Братислави, аутор Марко Лопушина

Отварању су присуствовали државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић, амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, покрајински секретар за културу и образовање Драгана Милошевић, генерални директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, ректор Словачког техничког универзитета Мирослав Фикар, директор архива Војводине Небојша Кузмановић, директор покрајинског Завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, многобројни гости из српских удружења широм света, међу којима и Жељко Вранеш из Лондона, члан председништва Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре, Милорад Самарџија из Удружења А : култура из Беча.

Александар Гајовић

Александар Гајовић

Догађају је присуствовао и градоначелник Великог Међера, града у коме се налази једна од највећих српских гробница из Првог светског рата (око 6000 страдалих).

Стане Рибич са супругом Аницом

Стане Рибич са супругом Аницом

На иницијативу Станета Рибича гробље ће бити обновљено. У току је рестаурација, а плоче са именима страдалих биће откривене у априлу ове године. Иако се гробље води као војно, на том месту животе је изгубио велики број жена и деце.

Програм су оплеменили проф. Миодраг Близанац, етно појац из Новог Сада и А : музика из Беча.

Небојша Кузмановић и Зоран Вапа

Небојша Кузмановић и Зоран Вапа

Удружење Срба из Словачке подигло је споменике Јовану Јовановићу Змају и Доситеју Обрадовићу. Стане Рибич је иницијатор и да се у Новом Саду подигине нови споменик Николи Тесли.

Оснивач и члан Председништва Покрета „РОД“ Жељко Вранеш на отварању бисте Николи Тесли у Словачкој

Желимо да у име свих оснивача и чланова Покреда „РОД“ изнесемо благодарност нашем РОД-у Станету Рибичу за његов труд и реализацију пројеката од националног значаја. 

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3822787/bista-nikole-tesle-otkrivena-u-bratislavi.html?fbclid=IwAR33qc8ccryJ0shGN-TPnD3gbdhEyDrT57cYWB_ZBFIvz7fHGg57kWRAovU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *