Наш РОД, Стане Рибич, оснивач и члан Покрета РОД, председник Удружења Срба у Словачкој  је указом председника Републике Србије од 12. фебруара 2020 године одликован Златном медаљом за заслуге.

Медаљу је уручио председник Александар Вучић 15.феебруара за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности и јачању сарадње Републике Србије и Републике Словачке.

Да подсетимо, Стане Рибич је Србима у Словачкој 03.фебруара 2010 године обезбедио статус националне мањине. Од тада Срби имају свог представника у Савету владе Словачке Републике у Одбору за националне мањине. Током 2015 године, Стане Рибич је уписао српски језик у Европску повељу мањинских језика који се користе у Словачкој Републици.

Од 2008 године активно учествује у промоцији српске културе на разним пољима делатности: од писања сценарија за документарни филм и организовања филмског фестивала већ девету годину, разних изложби фотографија, слика, коморних скулптура, организовању концерата, обележавања државних празника традиционалних српских обичаја па до обнављања српског војног гробља у Великом Медеру.

Ове године почињу радови и на обнови српског гробља и српске православне цркве у Трнави.
Ово је само један мали део активности нашег оснивача покрета РОД (Родољуби отаџбине и дијаспоре).

Желимо му много здравља да може својим активностима и даље да промовише Србе и српску културу како у Србији тако и ван њених граница.

Ово је још једна потврда о квалитету људи који су се окупили у Покрету „РОД“ јер су сви они доказани РОДОЉУБИ, који су награђивани многобројним признањима како у Отаџбини тако и у дијаспори, јер су оставили дубок траг у одбрани српских интереса и промоцији наше културе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *