РОД у Лондону

У оквиру српског месеца културе у Великој Британији, одржан је Форум у организацији Покрета Родољуба Отаџбине и Дијаспоре – РОД под називом “Култура у Дијаспори”

Као што смо обећали, „РОД“ организује велики број пројеката широм дијаспоре. сви они су од значаја како за наше заједнице тако и за Србију у целини. Оснивачи Покрета „РОД“ су људи, који су доказали своје родољубље и заслужили озбиљно поверење и поштовање у нашим заједницама, због свог, несебичног ангажовања у интересу Српског РОД-а.

Покрет „РОД“ скоро организује и један пројекат без преседана, а то је велика изложба поводом 20 година НАТО агресије над нашом Отаџбином у једном од водећих светских центара. Скоро ће те бити детаљно обавештени о том догађају.  

У Великој сали Дома епископа Николаја у Лондону 02. Марта 2019 године одржан је у организацији РОД-а Форум под називом “Култура у Дијаспори”. Уводну реч и поздравни говор је имао организатор и домаћин овог Форума, Жељко Вранеш,члан председништва и један од оснивача РОД-а. У свом говору је акцент ставио на потребу да се српске организације удружују у остваривању заједничких интереса који се тичу српске културе. С обзиром да се овакав Форум одржао по први пут у Великој Британији било је очекиваних сумњи у потребу за овим видом сарадње.

Присутни гости на форуму у Лондону

Међутим, након уводне речи и добродошлице завидном броју присутних реч је дата госту из Словачке Станету Рибичу, председнику Удружењу Срба у Словачкој, члану Одбра за националне мањине у Савету владе Словачке републике, српском Витезу и једном од оснивача Покрета РОД, који је разуверио чак и оне најљуће сумњивце.

Стане Рибич је реферисао о активностима Удружењу Срба у Словачкој и изнео успехе ове мале али активне заједнице у Словачкој. Посетиоци су са великом пажњом чули колико књига су Срби у Словачкој превели на словачки и тиме омогућили словачкој јавности да се боље и дубље упознају са српском културом и историјом.

Трагови српске присутности у Словачкој датирају још од 16 века када је у Комарну направљен печат српске православне општине. Посетиоци су чули позната имена из српске културе. Поменути су Доситеј Обрадовић и Змај Јова Јовановић чији споменици су подигнути у градићу Модри где су ова два великана учили школе. Осим њих преко две хиљаде Срба је студирало на разним школама које се налазе на територији данашње Словачке.

Наш РОД – Жељко Вранеш и Стане Рибић

Осим културних, Срби у Словачкој су ангажовани и у историјским активностима. Издате су двојезичне књиге , ћирилица и словачко писмо, везане за страдања у великом рату . Мало је познато да постоји српско војничко гробље са преко 5000 имена српских јунака и мученика у Великом Медеру. Стане Рибич и српска заједница су покренули пројекат уређивања овог гробља . Моментално се ради ограда а у плану је и постављање спомен плоча са именима свих палих јунака.
Словачка је једна од ретких земаља у којој је српска нација званично призната као национална мањина. То признање су добили 03. фебруара 2010 године. Успели су да српски језик упишу у Европску повељу мањинских језика који се користе у Словачкој. Ово је постигнуто у моменту када је у Словачкој живело по званичним податцима из 2001 године свега 430 Срба.

На Форуму се говорило и о могућности пописа Срба у Великој Британији, као и о могућности да се нађе начин за установљавање српског културног центра, што су присутни подржали аплаузом.
Присутни су показали велико интересовање и постављали бројна питања нашем госту а било је и предлога да се организовано посети српска заједница у Словачкој.

Маја Момчиловић Џордан, Директорка МСКВБ

Потом се Форуму обратила и Маја Момчиловић Џордан, Директорка месеца српске културе у Великој Британији. Госпођа Маја Џордан је похвалила иницијативу Покрета РОД и указала на очигледну потребу да Срби из разних држава размене искуства из области културе. Изразила је жељу да на следећем Форуму буде више гостију као и да делегација Срба из Велике Британије узме учешће у културним дешавањима у другим земљама како би се чуло о културним манифестацијама које организују Срби у Великој Британији и изван Велике Британије.

Биста Епископа Николаја Велимировића рад познатог вајара Бориса Стапарца из Кикинде
Форуму је представљена иницијатива Професора Доктора Здравка Малбаше из Новог Сада, члана Савета за културу при Покрету РОД , да се у оквиру Црквене прте постави биста Епископа Николаја Велимировића,

Иницијатива ће бити пренета Црквеној Управи на разматрање.
На крају званичног дела Форума, наш гост, Стане Рибич је поклонио неколико књига присутнима и изразио жаљење што технички није било могуће донети више примерака.

У име Покрета РОД, Форум је организовао Жељко Вранеш, члан Председништва Покрета „РОД“ за шта му се посебно захваљујемо и благо-даримо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *