Покрет РОД у складу са својим циљевима, реализује пројекте који имају задатак очувања сећања на жртве и страдања оних који су дали животе за нашу слободу. У том правцу је направљена стратешка сарадња са Руском компанијом која је схватила значај тих пројеката и подржала иницијативе нашег Покрета и друштва у целини. 

Један од тих пројеката је реализован управо 04.10.2020 у селу Бочар, Нови Бечеј, где је уз свесрдну помоћ и организацију руководства Новог Бечеја на челу са градоначелником Сашом Максимовићем, био отворен реновирани споменик палим борцима Црвене армије у другом светском рату. 

Овај датум уједно је и дан ослобођења овог места од нацистичког окупатора. Догађају су присуствовали мештани села Бочар, председник општине Нови Бечеј, чланови локалне самоуправе, представници Руске компаније Газпромстрој, представници Руског дома из Београда, представници Покрета „РОД“, Свесрпског козачког савеза (СКС), удружење „Александар Невски“ из Пожаревца, удружење „Анђели“, ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Руска Федерација по­свећује велику пажњу свим активностима усмереним ка Дану победе. Милиони наших сународника дали су своје животе за право да данас живимо у слободи.
На почетку свечаности интониране су химне Руске Федерације и Републике Србије, а затим се присутнима обратио председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић који је поздравио све окупљене и подсетио на значај очувања историјских тековина које повезују два братска народа.

Испред Руског дома говорио је господин Јевгениј Дјомин који је изјавио да ће увек стајати иза сличних пројеката и да су врата Руског дома отворена за све добронамерне људе.

Представник руске компаније „Газпромстрој“  је изразио задовољство што су својим прилогом помогли обнову споменика у Бочару и најавио подршку у реализацији низа других историјских меморијала који веже српски и руски народ.

На овом важном догађају, обратио се представник покрета РОД Михаило Милошевић и подсетио да војна сарадња српске и руске војске траје вековима, да су оба народа увек била на страни правде као савезници, као и да су највеће жртве другог светског рата у борби против нацизма поднели руски и српски народ „Захваљујући руским тенковима ослобођена је наша Отаџбина од нацистичко – усташке окупације, и стога је наша дужност да створимо што чврћу сарадњу са братском Русијом у наредном периоду“ – закључио је Милошевић.  Цео говор можете погледати овде

Представник Свесрпског козачког савеза, саветник врховног атамана Предраг Перенчевић, истакао је важност добрих српско – руских односа јер се српском народу једино Русија увек показала као искрен брат и савезник у најтежим историјским треницима као што је био Други светски рат. Он је у име окупљених организација и Савеза Козака Србије уручио Захвалницу Председнику општине за помоћ и подршку у реализацији овог важног пројекта.

После говора званичника домаћина и гостију, уследило је полагање венаца на споменик погинулим руским борцима, а присутни су се затим упутили у салу где је припремљен богат уметнички програм.

Ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ извели су рецитале на руском језику, новобечејски градски оркестар пратио је извођење предивних српских и руских песама у извођењу неколико угледних уметника међу којима је била и наша Мерима Његомир. Завршетком уметничког дела програма, домаћини су приредили пригодан коктел.

Уз склапање нових пријатељстава на свечаности у Бочару, очекује се и нова посета српских и руских родољуба на истом месту следеће године.

Нека вечно живи слога и савезништво две братске државе и народа.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *