ПОЗИВ СВИМ СРБИМА И СРПСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СВЕТУ НА ОРГАНИЗАЦИЈУ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА,УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ, ЧУВЕНОГ ИЗРАЕЛСКОГ ЕКСПЕРТА ГИДЕОНА ГРАЈФА.

 

Свесрпски покрет Родољуби Отаџбине и Дијаспоре „РОД“, позива српско расејање да се укључи у историјску мисију ШИРЕЊА ИСТИНЕ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ, тим самим, допринесете култури сећања на Јасеновачке великомученике. Ово је пројекат од државног али и историјског значаја, сходно томе, има подршку свих релевантних инситуција као и СПЦ, а улога наше дијаспоре у ширењу ове истине је од изузетног значаја.

 

У недељи када  Срби у Матици и широм света обележавају  20 година од почетка трагичног бомбардовања и 15 година од погрома над српским народом на Косову – Српском Јерусалиму, а по  испуњеном обећању датом Патријарху српском Иринеју 2017. године, проф. др Грајф је 22. марта  уручио своју мултидисциплинарну студију монументалног, енциклопедијског формата Његовој Светости.

Енциклопедијски формат књиге био је једини достојан јасеновачких великомученика, јер су злочини почињени у Јасеновцу тако огромних размера да  пред ревизијом историје, ова књига и сведочанства у њој представљају својеврстан бедем српско-јеврејског сећања  на ЈАСЕНОВАЧКЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИКЕ.

Проф. др Грајф светски признат експерт за фабрике смрти, превасходно за Аушвиц, овековечио је страдалништво кроз приказ 57 метода мучења и бестијалног убијања. Ова мултидисциплинарна студија је  прва упоредна анализа Аушвица и Јасеновца у светској историографији која садржи  сведочења преживеле деце логораша Јасеновца, и на којој су се окупили, експерти за фабрике смрти, историчари, правници  и други истраживачи различитих профила  из 7 земаља света, као и форензичари Института из Израела, и лингвисти да би била  објављена   тројезично на хебрејском, српском и енглеском језику.

Циљ представљених резултата истраживања и упоредне анализе са светски познатим логором смрти Аушвицом је  да се  недвосмислено докаже да је Јасеновац био најбруталнији и најозлоглашенији логор смрти од укупно 8 у Другом светском рату. После Изложбе у Уједињеним нацијама о Јасеновцу јануара, 2018 године на светски Дан Холокауста и књиге која је објављена 22. октобра 2018 и награђена за издавачки подухват године на 63. Међународном сајму књига у Београду, настављају се активности на ширењу истине о заједничком страдању Срба и Јевреја, Рома и антифашиста у Јасеновцу и НДХ. Проф. др Грајф упутио је протест специјалном известиоцу генералног секретара УН за људска права у Женеви против употребе усташког  поздрава у Хрватској, као  и усташке иконографије у Блајбургу – највећем нео-нацистичком скупу у Европи којим се вређају жртве усташтва и њихови потомци.

Зато, Јасеновачко великомучеништво, које је оживописано и на фрескама Храма Светог Саве у Београду, заслужује да буде трајно уписано у колективну меморију не само Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, већ читавог човечанства као ЗАВЕШТАЊЕ свим народима света .

ДА СЕ НЕ ПОНОВЕ И ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ усташка зверства једног од 15 најсмртоноснијих расистичких, клеро-фашистичких режима у историји цивилизације.

У том смислу, Покрет за дијаспору „РОД“ предлаже:

 1. Организацију предавања проф.др Гидеона Грајфа и презентацију књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ ( у крупнијим центрима, уз могућност откупа).
 2. Организацију презентације књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ (уз могућност откупа).
 3. Организацију изложбе о злочинима у Јасеновцу уз презентацију и могућност откупа књиге ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ

Ова мултидисциплинарна студија има 712 страница, објављена је на српском, енглеском и хебрејском језику, дакле 3 у 1. Награђена је за посебан научни подвиг.

Сматрамо да би било од крајње важности да ова књига, преко српских заједница у дијаспори, истакнутих појединаца, друштвено-политичких активиста, предузетника и у сарадњи са јеврејским и другим организацијама дијаспоре стигне на следеће адресе:

 

 • Ватиканској библиотеци и архиви и католичким надбискупијама широм света
 • Рабинату у Израелу и рабинима широм света
 • Светском јеврејском конгресу
 • Епархијама Српске, Руске, Грчке православне цркве широм света
 • Српским културним центрима и библиотекама
 • Националним архивама земаља пријема
 • Међународним организацијама за људска права
 • Органима УН, ЕУ, ОЕБС, ЕУ и другима
 • Музејима историје и мира широм света
 • Музејима холокауста у земљама у којима живи српска дијаспора
 • научним институтима за проучавање историје Другог светског рата
 • водећим универзитетима (Харвард, Оксфорд, Јејл, Принстон, Ломоносов и др)
 • сенаторима и конгресменима који су блиски српској дијаспори
 • српским допунским школама
 • и свим другим истакнутим личностима, новинарима, историчарима и др.

 

Информација о проф.др Гидеону Грајфу. Господин Грајф је носиоц Сретењског ордена заслуга Рапублике Србије, историчар Холокауста, аутор ове, мултидисциплинарне студије о Јасеновцу,  експерт за Аушвиц, Мајданек и Јасеновац, директор Међународне експертске групе ГХ7- Стоп ревизији Јасеновца и прве, највеће у историји Уједињених нација Изложбе о Јасеновцу (2018г.)

 

                     Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре „РОД“, који су основали представници дијаспоре са свих континената, преузео је на себе изузетно важну мисију – ширење истине о српским страдањима у Јасеновцу, ради неговања културе сећање на страдање Јасеновачких великомученика.

                                   Желимо да кроз културу сећања о страдању српских жртава, обезбедимо тачну слику о страдању српског народа, емпатију за страдање српских жртава која би на различите информативне начине била доступна јавности у земљи, дијаспори,као и страним државама.

                                    Ми смо у сарадњи са аутором проф.др Гидеоном Грајфом, сксклузивним дистрибутером „Књига Комерц“ , уз подршку МСП, Патријаршије и других релевантних инситуција, договорили стратешку сарадњу на овом пројекту и желимо да ова књига служи као приручник у свим релевантним светским центрима па и у сваком српском дому.

 

ПОСЕБНА НАПОМЕНА: МОЛИМО ВАС ДА СТУПИТЕ У КОНТАКТ СА ЛОКАЛНИМ ЈЕВРЕЈСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА И ДА УЗ НАШУ ПОДРШКУ, ДОГОВОРИТЕ ЗАЈЕДНИЧКО УЧЕЋШЕ У ОВОМ ПРОЈЕКТУ.  БИТНО ЈЕ ДА ИМ ПРЕЗЕНТУЈЕТЕ ИНФОМАЦИЈУ ДА ЈЕ АУТОР ИЗРАЕЛСКИ ЕКСПЕРТ, КЊИГА ЈЕ УРАЂЕНА И НА ХЕБРЕЈСКОМ ЈЕЗИКУ А У ЊОЈ ЈЕ ОПИСАНО И СТРАДАЊЕ ЈЕВРЕЈА, КАО И ПАРАЛЕЛА ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ.

РЕАЛИЗАЦУЈУ ПРОЈЕКТА МОЖЕТЕ ОСТВАРИТИ И УЗ УЧЕШЋЕ НАШЕ ЦРКВЕ, СА НЕКИМ ИНСТИТУТОМ, ГРЧКОМ, РУСКОМ И ДРУГИМ ДИЈАСПОРАМА. ОВО ЈЕ И ИЗУЗЕТНА ПРИЛИКА ДА ПРЕДСТАВИТЕ И СВОЈУ ЗАЈЕДНИЦУ, А ТАКОЂЕ ЈЕ ПОВОД, ДА ОСТВАРИТЕ САРАДЊУ СА ДРУГИМ ДИЈАСПОРАМА.

МОЛИМО ВАС ДА НАС ИЗВЕСТИТЕ О ВАШИМ МОГУЋНОСТИМА И ДА ЛИ  ЖЕЛИТЕ ДА ОРГАНИЗУЈЕТЕ ПРОМОЦИЈУ У ЈЕДНОЈ ИЗ ПОНУЋЕНИХ ВАРИЈАНАТА, ДА БИ СМО ДОГОВОРИЛИ НЕОПХОДНЕ ДЕТАЉЕ.

 

ТАКОЂЕ ВАС ИНФОРМИШЕМО ДА ЋЕ У МЕДИЈИМА БИТИ ОБЈАВЉЕНИ СПИСКОВИ СВИХ КОЈИ СУ ПОЗВАНИ ДА ПОДРЖЕ ОВАЈ ПРОЈЕКАТ КАО И ЊИХОВЕ ОДГОВОРЕ.

 ИСТО ТАКО, БИЋЕ ОБЈАВЉЕН СПИСАК СВИХ ОНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА, САВЕЗА, КЛУБОВА, ПОЈЕДИНАЦА, СПОНЗОРА И ДР. КОЈИ СУ ПОДРЖАЛИ И УКЉУЧИЛИ СЕ У ЗАШТИТУ СРПСКЕ ИСТИНЕ!

ИНФОРМИШЕМО ВАС ДА ЋЕ НАЈАКТИВНИЈИ И НАЈИСТАКНУТИЈИ БИТИ НАГРАЂЕНИ ПОВЕЉАМА, АУТОРСКИМ КЊИГАМА И ДРУГИМ ПРИЗНАЊИМА.

Позив дијаспори у пдф формату за преузимање.  Допис дијаспори Јасеновац-Аушвиц2

ИНФОРМАЦИЈУ И ПРЕДЛОГЕ МОЖЕТЕ СЛАТИ НА МЕИЛОВЕ ;

PREDSEDNIKDIJASPORE@GMAIL.COM

SERBSKAORG@GMAIL.COM

 

Председник покрета „РОД“

Драган Станојевић

www.srpskirod.org

https://www.facebook.com/pokret.rod/

10.04.2019

 

Од издавача ;

 

PREDMET: Knjiga JASENOVAC –AUŠVIC BALKANA USTAŠKA IMPERIJA OKRUTNOSTI,autora prof.dr. Gideona Grajfa.

koristim priliku da Vas obavestim da  smo izuzetno privilegovani i počastvovani što smo kao ekskluzivni izdavač i distributer knjige JASENOVAC-AUŠVIC BALKANA USTAŠKA IMPERIJA OKRUTNOSTI koja predstavlja multidisciplinarnu studiju svetski priznatog eksperta za Aušvic i druge fabrike smrti u Drugom Svetskom ratu, prof.dr.Gideon Grajfa i da knjigu objavljujemo u svemu identičnu izraelskom  izdanju koje je objavljeno na tri jezika:  srpskom, engleskom i hebrejskom.

Ova studija ima 712 strana i korišćeni su podaci i materijali iz Arhiva Nemačke, Italije, Izraela, Hrvatske, Norveške, Republike Srpske i Srbije.

Izvorno izraelsko izdanje objavio je Institut za holocaust  Šem olam (Izrael), Akademski koledž Ono (Izrael),Fondacija za projekte edukacije za holokaust (SAD). Istoričari koji su učestvovali u izradi ovog projekta  su iz SAD-a, Japana, Izraela…i učinili ovu studiju izuzetnim doprinosom svetskoj istoriografiji kao i kulturi sećanja na žrtve ustaštva i holokausta. Počasni članovi uređivačkog odbora su preživeli logoraši  Jasenovca i Aušvica.

Knjiga je i dobitnik posebnog priznanja za naučni podvig godine od strane žirija ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.

Obzirom da knjiga ima državni značaj,  smatramо da je potrebno uputiti je na važne adrese u svetu i može poslužiti kao reprezentativan poklon, mi nismo odredili tržišnu cenu već posebnu, nižu cenu kako bi postigla svoju svrhu i došla u posed mnogim institucijama, javnim i kućnim bibliotekama. 

 

 

На ниже указаним линковима можете погледати неке од емисија са интервјуом проф.Гидеона Грајфа.

https://www.srpskirod.org/jasenovac-ausvic-balkana/ 

https://www.youtube.com/watch?v=6SJHAUbGkPY 

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/19188-2018-01-25-16-35-53?lang=cyr

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=325314

 

 

 

 

 

2 thoughts on “ПОЗИВ СВИМ СРБИМА У СВЕТУ! ПОКАЖИМО ИСТИНУ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ!”

 1. Благодарим Богу да постојите и да радите све што можете yа добробит Србског народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *