PROBLEM VRATITI POD OKRILJE UN: Predstavnici dijaspore traže prekid Briselskih pregovora

BEOGRAD – Predstavnici srpskog rasejanja iz petnaestak zemalja okupljenih u organizaciji Rod, danas su u manastiru Mileševa doneli Deklaraciju o zaštiti Kosova i Metohije u kojoj se traži „povlačenje iz tvz. Briselskog sporazuma sa predstavnicima separatističkih vlasti u Prištini i da se rešavanje problema vrati pod okrilje Saveta Bezbednosti UN“.

 

Ukoliko to nije moguće, od srpskih vlasti traži se da se u pregovore uključe predstavnici Ruske Federacije.

 

– Tražimo od Ustavnog suda Srbije što hitnije donošenje odluke o proceni ustavnosti svih odredbi iz već potpisanog Briselskog sporazuma-kaže se u Deklaraciji i od Vlade Republike Srbije traži otkazivanje gostoprimstva misije Euleks. Sva ovlašćenja ove organizacije, prema dijaspori, trebalo bi prebaciti na misiju Umnika, pod direktnim rukovodstvom UN.

 

U ukupno 11 tačaka Deklaracije od političkih predstavnika Srba traži se poštovanje Rezolucije 1244, povratak vojnog osoblja na Kosovo i Metohiju i nastavak suđenja pred međunarodnim sudovima za naplatu ratne odštete od zemalja NATO pakta, koje su učestvovale u bombardovanju 1999.godine.

 

– Bilo kakvo formalno ili neformalno priznavanje samozvane države Kosovo ili davanje legitimiteta njenim nelegalnim institucijama smatraćemo činom veleizdaje i nastojaćemo na krivičnom gonjenju odgovornih-kaže se između ostalih u Deklaraciji, koju su potpisali predstavnici srpskog rasejanja iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Španije, Danke, Norveške, Slovenije, Slovačke, Rusije, Ukraine, Italije, Argentine, Australije, Amerike, Kanade, Juđne Afrike i Engleske.

 

(Kurir.rs / D.Ilić)

https://www.kurir.rs/vesti/politika/3028169/problem-vratiti-pod-okrilje-un-predstavnici-dijaspore-traze-prekid-briselskih-pregovora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *