Београд, 08.11.2018.

 

 Први форум „Родољуба Отаџбине и Дијаспоре“ РОД у Аустрији.

 

Драга браћо и сестре, дозволите да Вас поздравимо у име оснивача покрета дијаспоре „РОД“ са свих континената.

Овим путем користимо прилику да Вас информишемо и позовемо да учествујете на првом форуму Родољуба Отаџбине и Дијаспоре „РОД“ који ће се одржати у Аустрији (Gmunden) 01 децембра 2018 године, у сали Kolpinghaus, Marktplatz 13, са почетком у 14h. Контакт организатора, Драгиша Васиљевић e-mail: gica@gmx.at   

На овом форуму желимо да поразговарамо о конкретним проблемима који стоје пред нашим расејањем, да формулишемо конкретне циљеве и начин реализације кроз покрет дијаспоре у Србији. Као што знате дијаспора је годинама била коришћена и манипулисана на разне начине, док наши интереси осим декларативних изјава, никада нису били уважени нити је наш статус побољшан.

Разни покрети и странке се годинама прикривају бригом о расејању али се све своди на прикупљање одређених политичких поена. Као што знате 2009 је изгласан Закон о дијаспори а касније створена Скупштина дијаспоре и Срба у региону као највеће представничко тело нашег расејања. Међутим, и то тело је било сведено на минимум, јер је власт схватила да расејање добро зна шта жели и на који начин да оствари, показали смо знања, способност али и независност, што је било препознато као опасност за постојеће политичке странке.

Желимо напоменути да постоје релевантни правни оквири за јачање матице и дијаспоре кроз некоилико важних аката:

– Устав Републике Србије, којим је утврђено да Република Србија штити права и интересе својих држављана у Иностранству, развија и унапређује односе Срба који живе у иностранству са матичном државом;

– Закон о дијаспори и Србима у региону – први системски закон о односима између матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, и као такав представља нормативну базу за вођење дугорочне политике према расејању.

Усвојена је и Декларација о проглашењу односа између отаџбине и расејања односом од највећег државног и националног интереса, као и низ других Државних аката који јако лепо звуче, али Ми са Вама добро знамо шта се дешава у пракси.

Многи су схватили да се годинама није ништа променило према расејању нити има перспективе да се то промени, све из разлога што нисмо политички фактор у Србији. 

Због тога је део делегата Скупштине дијаспоре, изабраних представника нашег расејања из скоро 20 држава решило да промени ту ситуацију и да се сами боримо за наше интересе кроз друштвено – политички систем у Србији.

У априлу 2018г. испред манастира Мелешева, окупили су се представници дијаспоре из скоро 20 држава света, где је одржана оснивачка Скупштина и створен Покрет Српске дијаспоре Родољуби Отаџбине и Дијаспоре «РОД».

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:725847-ROD-na-dobrobit-svih-Srba

https://www.srpskirod.org/%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%9A%D1%83%D1%98%D0%B5-%D1%83-%D1%80%D0%BE%D0%B4/

https://vesti-online.com/Vesti/Srbija/686531/Vesti-saznaju-Srpska-dijaspora-dobija-stranku

Циљ деловања Покрета је борба за све оно што је до сада препознато као потреба нашег расејања, али и проналажење модуса да држава примени све Декларације по којима је дијаспора од највећег државног значаја, да се примене изгласане промене Закона о дијаспори у Скупштини дијаспоре, да се испоштују захтеви дијаспоре, који годинама остају само наша жеља.

На жалост, у Републици Србији не постоји довољно развијена свест о значају и потенцијалима српске дијаспоре, а код представника политичког система дијаспора изазива интерес, само онда, када имају личне потребе. Формиране су разне канцеларије за дијаспору, управе, савети али се све то сводило на реализацију личних потреба, страначког намиривања и манипулацијом потреба нашег расејања.

Дијаспора има и право да активно учествује у друштвено – политичком животу Србије, посебно када се доносе историјски важне одлуке. У том смислу ми смо већ изгласали «Декларацију о заштити КиМ» https://www.srpskirod.org/deklaracija-pokreta-rod-o-zastiti-kosova-i-metohije/

Ми желимо да са властима пронађемо модел учешћа дијаспоре на изборима који ће омогућити заступништво наших представника у структурама власти. У оквиру ове активности неопходно је изнаћи могућност да дијаспора има своје представнике у Народној скупштини по угледу на неке друге земље које су ово питање решиле. Данас националне маљине уживају већа права од нас.

Да би могли да се умрежимо и створимо синергију, у оквиру Покрета дијаспоре «РОД» формирано 12 стручних Савета у који се могу укључити сви који желе да својим знањима и искуством допринесу проналажењу најоптималнијих решења у интересу Србије и нашег расејања.

Ресорни Савети су:

 • Савет за политичка питања (Политички савет);
 • Савет за економска питања (привреда, енергетика, пољопривреда);
 • Савет за правна питања и прописе;
 • Савет за социјална питања и инвалида ратова;
 • Савет за културу, образовање
 • Савет за здравство и екологију;
 • Савет за медије, интернет и друштвене мреже;
 • Савет за безбедност и ветеране;
 • Савет за омладину и спорт;
 • Савет за веру;
 • Савет Срба у региону

 

На нашем првом форуму дијаспоре «РОД» учествоваће представници дијаспоре из више држава, јер желимо да чујемо мишљење свих Вас. Очекујемо да донесете своје предлоге, које ћемо заједнички размотрити, да дате предлоге око учешћа у стручним Саветима, да донесемо одређени план и да формирамо представништва и одборе у Аустрији и градовима, где постоји интерес и потенцијал.

Време је да судбину узмемо у своје руке, а ми смо спремни да своја знања, способности, време и ресурсе уложимо у реализацију циљева и потреба нашег расејања, али и да штитимо националне и државне интересе.

Меилове можете слати и на: serbskaorg@gmail.com 

С дубоким поштовањем,

Оснивач и члан Председништва Покрета „РОД“ у Аустрији,

Драгиша Васиљевић,

 

Председник Покрета «РОД» и Председник Скупштине Дијаспоре и Срба у Региону (т.м)

Драган Станојевић

www.srpskirod.org

2 thoughts on “Први форум „Родољуба Отаџбине и Дијаспоре“ РОД у Аустрији.”

 1. На Форуму који се организује у Аустрији у којој живи највећи број Срба у дијаспори у Европитреба саопштити да је кључни циљ да се под број један одбрани ажурност бирачког списка који је јавна исправа. Старање о ажурности тог документа је законом поверено министру државне управе и локалне самоуправе. Прописана казна за неажурни бирачки списак је 7 година затвора. Колико је мени познато, а веома ми је добро познато јер сам се оперативно бавио самим бирачким списком и подацима са сајта републичког завода за статистику, у бирачком списку се налази преко 700 000 непостојећих бирача. Друга ствар је пописивање и увођење у бирачки списак свих држављана Србије који имају право гласа у иностранству. Само непостојање тих имена у бирачком списку је такође неажурност вођења бирачког списка и министар мора да одговара за исто дело као и у првом случају. Трећа ствар је формирање организације која би била пандан Цесиду или Канвасу који врше оперативне захвате широм света, али је свакако познато да проглашавају победника и без бројања гласова(сетимо се срамног процеса са Дверима). Процеси отимања изборних победа које води Канвас се дешавају широм планете и реално је да наша српска дијаспора учини све да створи једну такву озбиљну и часну организацију која ће стратешки и правним путем успети да одбрани основне принципе демократије, а то је да имаш право да бираш и да будеш биран! Али да не може за тебе да гласа неко ко не постоји и чији се глас уписује као да постоји. Мислим да је то основни циљ не само дијаспоре него и Србије и на крају крајева и читавог света, па ако сутра успемо да разбијемо криминалце који илегално владају, тако ћемо успети да семе победе посејемо и у сваку државу коју терорише медијско политички естаблишмент превараната на челу са Стејт Дипартментом.

  1. Врло интересантна информација и податак од значаја! Захваљујемо Вам се за информацију и предлог. Братски поздрав, Ваш СРПСКИ РОД!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *