Покрет РОД, који снажно и годинама уназад делује у Србији и великом броју европских и светских држава, пружа јасну и недвосмислену подршку изменама руског устава, што ће се одразити на читав српски народ и нашу Отаџбину-матицу. Србија је најважнија балканска држава и темељ стабилности европског југоистока.

Интерес покрета РОД јесте интерес свих Срба у Отаџбини и дијаспори. Наша разграната мрежа у великом броју земаља постоји захваљујући огромним напорима родољубивих појединаца, српских културних, научно-образовних, хуманитарних, медијских и осталих удружења. РОД се бори за очување српског националног идентитета, културе и херојске прошлости како би, у складу са модерним цивилизацијским трендовима, за Србију и српски род поставили снажан основ за будућу богату и угледну земљу. Иако делујемо ван званичних институција, својим досадашњим радом успешно и поносно смо представљали и представљамо нашу јединствену нацију широм света кроз организовање бројних књижевних сусрета, политичких и научних трибина, културних и хуманитарних манифестација, повезујући се тако са сродним и угледним покретима у иностранству. Циљ сваке наше активности је да се глас истине о величини и значају српског народа чује и види на свим континентима. РОД се слободно може назвати другом дипломатском силом нашег народа поред званичне државне дипломатије, јер у сваком месту где постојимо стварамо снажна познанства у државама-домаћинима, која увек резултирају позитивним пријемом код тамошње јавности и важних медија, па и структура власти и опозиције у тим државама, регијама и градовима Европе и света.

Наша политика је национална, одана светосављу, српској традицији и спољнополитички окренута Русији. РОД сматра Руску Федерацију и председника Владимира Путина лидером словенског и православног света које је угрожено са свих страна, прво неморалним и неприхватљивим псеудовредностима Запада , а онда и агресивним исламским тоталитаризмом који долази из арапских пустиња.

Неправде које су задесиле Србију и српски народ у последњој деценији 20. века производ су моћи нашег непријатеља и одлучности да нас уништи, али и наше неспремности, нејединственог наступа изазваног идеолошким поделама и непостојања основног српског националног програма. Посматрајући процесе у савременој Русији која бележи висок ниво раста у свим областима друштвеног живота, сматрамо да Срби и Србија треба да крену у сличан друштвени и национални преображај.

РОД је уверен да Отаџбина и дијаспора могу и морају деловати као један сложени организам, уз чињеницу да унутар Србије и широм наше дијаспоре постоји огроман резервоар знања, стручности и спремности на рад за свесрпски прогрес и уједињење. Успех није догађај већ дуготрајан процес, а стратегија постављања Србије на победничко постоље Балкана мора бити етапна и без права на одмор. Русија је систематски урушавана деценијама попут Србије, али је пронашла механизам заштите који не трпи неодговорност, не зна за нећу, не могу и не умем. Из овог разлога РОД сматра да морамо схватити државу као породицу, а сваког Србина као члана фамилије и тада би постали непобедиви. Морамо лично (Ја) подредити колективу (Ми) и први резултати били би видљиви веома брзо. Позивамо све наше људе на марљив рад, на осећај дужности према онима који су положили своје животе за нашу земљу и тако наставити ка градњи конструкције која ће спојити Србију са сваким нашим човеком у свету. Нико осим нас Срба неће овај посао урадити уместо нас.
Осврнућемо се и на данашњи финални дан гласања у Русији за промену устава, где се на најбољи начин може видети производ 20-огодишње битке за успон из пепела који су Русији спремили они који су и наше градове претварали у прах 1990-их година.

Нашем народу укратко ћемо приближити тренутна дешавања у Русији поводом националног гласања о уставним амандманима. Актуелно демократско (референдумско) изјашњавање на нове амандмане на устав Русије изазвало је велику пажњу у Русији, на Западу, али и у читавом свету. Интереси многих политичких субјеката заинтересовани су за геополитички и геостратешки правац који ће заузети званична Москва новим уставним променама у даљем глобалном позиционирању, као евидентно нарастајући елемент светског политичког, економског и војног поретка.

На седници радне групе за припрему уставних амандмана у Кремљу пре неколико месеци присуствовао је и председник РФ Владимир Путин. Ако амандмани буду прихваћени на националном референдуму, нови устав ступиће на снагу одмах. Руска Федерација ће, према новим уставним одредбама бити социјално оријентисана и потпуно суверена држава, са више поштовања према сопственој историји ,традицији и ширењу и заштити свог руског идентитета.

Део који се тиче нових амандмана из области социјалне политике предлаже одредбе о државној социјалној подршци, расту пензија и минималним зарадама, дужностима државе да свима омогући приступ медицинској помоћи, повећа приходе грађан
ства и поведе нарочиту бригу о деци. Дати су и позитивни предлози о очувању традиционалних породичних вредности и дефинисању брака као искључиве заједнице мушкарца и жене.
Председник Владимир Путин је изјавио да се једна од важнијих измена устава односи на поштовање руске историје од царске Русије до Совјетског Савеза, што важи и за постсовјетски развојни процес савремене Русије.
„Не можемо и не смемо рећи или усадити у свест да наша прошлост нема никакве везе са нашом садашњошћу. Ако то учинимо, нећемо имати будућност”, рекао је Путин, додајући да се Руси морају ослободити подела на „беле” и „црвене”. Суверенитет може ојачати само држава која осећа трајност, повезаност и вредности своје историје, традиције и искуства, било то из царског, комунистичког или демократског периода.

Тамошња радна група подржала је амандман који одаје почаст браниоцима отаџбине, штити историјску истину и не дозвољава историјске фалсификате и амандман којим се дефинишу вредности и принципи руске дипломатије.
Важне законске одредбе представљају и поштовање принципа немешања у унутрашње послове руске државе, чиме се јача суверенитет земље, забрана званичницима да поседују туђе држављанство и дозволу боравка у иностранству, као и амандман о забрани отуђења државне територије.

Кључни амандман је супремација руског устава над међународним правом , допуниће се овлашћења руског суда да утврђује да ли су одлуке међународних судова извршне у Русији. Путин је нагласио да је то директно повезано са заштитом руског суверенитета и сузбијањем сваког покушаја страног мешања у руске унутрашње послове.

Сматрамо да је важно напоменути и то да се Владимиру Путину омогућава нова кандидатура за функцију председника највеће земље света. Ово је укратко суштина велике системске промене у руском уставу која се данас слободно изгласава. РОД је уверен да ће руско друштво позитивно и демократски одговорити на новопредложене амандмане.

Живела Србија!
Слава Русији!

Михаило М Милошевић Покрет „РОД“

Желимо да Вас информишемо да је овај чланак изазвао велико интересовање, јер га је на нашој страници https://www.facebook.com/pokret.rod/posts/703140590476576?__tn__=K-R видело око 19000 посетилаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *