Београд, 19.07.2018

 Клинички Центар Ниш Директору КЦ Зорану Радовановићу

                                                                      ДОПИС

Поводом захтева за уклањање срамне табле захвалности америчкој влади и војсци

 

Поштовани господине директоре. Понос и родољубивост је одлика сваког часног Србина и патриоте. Не сумњајући у Ваш став о родољубљу и патриотизму имам слободу да Вам се обратим у име покрета „РОД“ – Родољуби Отаџбине и дијаспоре, са захтевом да се уклони срамна и потпуно непримерена табла захвалности америчкој влади(!) и војсци(!) за донацију једној од клиника КЦ.

Тај сраман и непримерен натпис гласи: „Дугујемо захвалност Америчком народу, Америчкој влади, пре свега Америчкој војсци на донацији у опреми која ће служити за лечење пацијената клинике.“

Толико удворишта у једном кратком тексту је запањујуће. Чак је и реч „Амерички“ написана проамерички и противно нашој граматици, која налаже да треба да стоји „амерички“. Табла захвалности злочинцу је нека врста моралне патологије, већа чак и од некадашњег срамног српског „шетања опанака“ у време турске владавине, када су српске младожење понизно шетале агине опанке, док овај проводи прву брачну ноћ са младожењином супругом.

Не оспоравам значајну донацију која је корисна за КЦ и вероватно неопходна за очување живота многих пацијената, али чак и у таквим околностима – изнуђеним нашим сиромаштвом, није уопште примерено да се  поставља плоча захвалности.                                                                                  Да ли је постављањем те табле неко рехабилитовао америчку владу и војску за почињене злочине?!

Замислите јеврејски, српски и руски народ који прима донације од морбидног нацисте Др. Менгелеа – човека који је правио грозне медицинске експерименте на њиховим живим људима, заробљеницима!

 Где су грнице људскости, морала и поноса?! Зар ћемо се понизити пред неким који нас је убијао ничим изазван, који нас је бомбрадовао без икаквих правних основа, без одобрења Савета безбедности, који је извршио чин бруталне агресије на једну суверену земљу?!

Свакако су Вам познате последице бомбардовања Ниша. Бомбардовање Ниша почело је оглашавањем сирена 24 марта и трајало је до 10 јуна. У том периоду, према евиденцији научног радника и публицисте Новице Ранђеловића, на основу које је издао књигу „Ниш у ратном пламену“ погинуло је 26 цивила, теже је рањено њих 60, а лакше око 200. У Нишу су се сирене за почетак или крај ваздушне опасности чуле 258 пута, становници су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана, док су бомбе убијале цивилно становништво и град разарале 29 дана. На гробљима је 26 споменика. Колико материјалног разарања? Процене су да се штета почињена у Србији мери стотинама милијарди долара.

Који су то новци који могу заменити или учинити да се забораве злочини и недела које су починили америчке власти и војска као главни виновници Нато агресије?

Уз дужно поштовање и захвалност за уважавање нашег захтева – да се уклони непримерена плоча захвалности злочинцима, са надом да ћемо заједничким снагама успети да српском народу вратимо достојанство које му вековима припада, примите срдачан поздрав.

 

С поштовањем, Момчило Минић
Ратни ветран 63.падобранске бригаде
Члан савета за безбеднст и питања ветерана Покрета „ РОД“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *