СРБИЈА ДА УВЕДЕ ДАН УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА!

 

Браћо и сестре у расејању и матици!

Покрет „РОД“ позива сва удружења, покрете и организације да подрже иницијативу да Скупштина Републике Србије изгласа РЕЗОЛУЦИЈУ О „УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА“ (1941-1945).

Молим Вас да на својим меморандумима направите текст у ком ће бити упућена подршка овој иницијативи и обавезно пошаљете на e mail : predsednikdijaspore@gmail.com или на e mail: адвоката удружења adv.novovic@gmail.com 

Иницијативу покрећу „Удружење логораша Јасеновац“, „СУБНОР“ Србије и „Заједница удружења жртава другог светског рата“. 

Желимо да напоменемо да је чувени Израелски професор доктор Гидеон Грајф, експерт за Аушвиц и Холокауст, који је написао монографију „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ такође упутио писмо подршке као и стотине познатих светских експерата, академика, професора, удружења и организација.

Са предлогом резолуције се можете упознати ниже, испод нашег дописа Председнику Скупштине. 

Председнику Скупштине Републике Србије,

г. Ивици Дачићу.

Предмет: подршка усвајању Резолуције о усташком геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима (1941-1945) и проглашењу Дана геноцида над Србима у 20. веку

 

Ове, 2021 године се навршава 80 година од успостављања Јасеновца, најбруталнијег и најозлоглашенијег логора смрти у којем је извршен усташки геноцид НДХ над српским наРОДом 1941 -1945 године, и 80 година од „ усташког коначног решења“ који је започет 28 априла 1941.масакром Срба и Јевреја у Гудовцу код Бјеловара.

Једино су у усташкој НДХ постојали специјализовани логори за децу, при чему је само у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора смрти у Другом светском рату, где је утврђено чак 57 метода ликвидације, на мучки начин одузет живот 19.432 деце од укупно 71 560 убијене деце у НДХ.

На жалост, 80 година геноцид над геноцидима, који је учињен над српским народом у НДХ, а посебно у Јасеновцу чека правду и осуду. Усвајањем Резолуције и проглашењем Дана геноцида над Србима  би била одата почаст свим жртвама, али би тиме дали отпор ревизионистичким оптужбама да су Срби „злочиначки и геноцидан“ народ,јер наша деца и будућа поколења не заслужују да носе „крст геноцидног народа“ , јер је над Србима, само у 20. веку три пута извршен геноцид.

Ми, представници Срба са свих континената, окупљени у Покрету „РОД“, дајемо безусловну подршку иницијативи још увек живих деце логораша Јасеновца који у својој деветој деценији живота поднеше иницијативу као њени носиоци, чувају сећање на устапки геноцид НДХ над нашим наРОДом и апелујемо да Скупштина Републике Србије једногласно, консензусом свих посланика, чланова својих посланичких клубова  РЕЗОЛУЦИЈУ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА“ (1941-1945) и прогласе ДАН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ.

 

Председник Покрета „РОД“

Драган Станојевић

Допис РОД дан геноцида над Србима

 

 

One thought on “СРБИЈА ДА УВЕДЕ ДАН УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *