Поводом 11. новембра, Дана победе у Првом светском рату, Покрет РОД подсећа цео
српски народ у Отаџбини и расејању на обилићевско херојство и спартанску оданост
наших предака у борби за своју Отаџбину. Јуначке дивизије славних српских армија
којима су командовали генерали Мишић, Степановић, Бојовић и Јуришић – Штурм успеле
су за само 45 дана оштрих борби да сломе отпор бугарских, аустроугарских, немачких и
шиптарских снага на Јужном фронту у јесен 1918. године и тиме створе основне услове за
коначни крах Централних сила у Великом рату.

Величанствени подвизи српских војника задивили су читав свет и својим огромним пожртвовањем омогућили вековни сан бројних српских генерација о животу у јединственој и слободној држави свих Срба.

Покрет РОД поставља јасну границу између српских војничких успеха (1912 – 1918. године) са политичким одлукама ондашњих политичких елита, јер сматрамо да је су биле погрешне и кобне по српске националне интересе. Последице нелегитимног „уједињења“ са већински антисрпски расположеним Хрватима у новоослобођеним аустромађарским провинцијама 1918. године осетили смо у Другом светском рату када је у тзв. НДХ извршен геноцид над више од милион наших сународника.

Упркос стравичном терору немачког нацистичког окупатора и његових хрватских, муслиманских и албанских савезника, Срби (подељени у два герилска покрета) су 1945. године поново извојевали слободу уз помоћ савезничке Русије.   Комунистичка идеолошка фракција коју је предводио самозвани маршал Јосип Броз Тито, (Хрват по националности и ратни ветеран аустроугарске војске у Србији 1914. године), одмах након завршетка рата и одласка руских тенкова, на перфидан начин дели српски национални корпус у новој јужнословенској држави по тзв. републикама и покрајинама.

Злочини геноцида у НДХ су заташкани зарад лажног братства и јединства, национални покрет отпора под командом генерала Михаиловића (хероја Великог рата) је проглашен за издајнички и изједначен са Павелићевим усташама. Српски партизани који су у рат отишли из патриотских , али и традиционално русофилских уверења су хапшени, убијани и прогањани након што је хрватски маршал Тито отворено стао на страну западних сила и „храбро се супротставио“ стаљинистичкој политици 1948. године.

У овом периоду почиње да се ствара најмасовнија дијаспора још од времена великих сеоба
под патријархом Чарнојевићем. Значајан број Срба који су заробљени у Априлском рату
1941. године није желео да се врати под хрватску комунистичку диктатуру, а многи су
напуштали своја огњишта у земљи из страха од несигурне будућности.

Социјалистичка Југославија никада није славила Цер, Колубару и Кајмакчалан како би се српско
историјско наслеђе заборавило, а стотине хиљада радника послато је у иностранство на
рад преко бироа за запошљавање и јачало привреде западних земаља квалитетном и
марљивом радничком снагом.

Криминално отцепљење Хрвата, Словенаца и Албанаца (1991 – 1999. године) срамно је подржавано у „демократијама“ и стогодишњи југословенски сан показао је у стварности све своје праве одлике. Нови прогони Срба, разарања и мењање демографске слике на екс – југословенским просторима поновили су исти они који су били уз Хитлера у Другом светском рату, али сада уз војну и политичку помоћ НАТО. Милиони Срба у матици и све бројнијој дијаспори морају бити свесни свог идентитета, историје и својих права на одлучивање кроз државне институције.

Данашње сећање на Дан Победе у Великом рату треба да нам буде и опомена. Србија своје
нагомилане проблеме и надолазеће изазове мора решавати солидарно и јединствено, са
ослонцем на оне савезничке државе које су увек поштовале наше право на независност и
одбрану својих интереса.

Покрет РОД окупља најзначајније представнике наше дијаспоре на свим континентима и жели по легалном и легитимном праву институционално учешће српског расејања у изградњи нове и просперитетне Србије. Као што су се наши војници незаустављивим јуришима вратили у поробљену Отаџбину и подигли је из пепела пре 102 године, тако и ми данас можемо на вишеструки начин помоћи својој земљи из оних држава у којима деценијама живимо и радимо. Политика која игнорише потенцијал своје дијаспоре учиниће пуно мање на свим пољима деловања.

Глас родољубивих Срба и српских организација широм света окупљених у покрету РОД могу учинити велики и позитиван преокрет за своју Отаџбину. Сада када је Србија у потпуности лишена паразитских окова заједничке државе и коначно схватила ко су јој пријатељи и савезници, може и мора учинити искорак према својим грађанима ван земље и пружити руку сарадње на корист једине наше мајке Србије.

Покрет РОД је увек тамо где је од свог оснивања и био – на позицији одбране српских националних интереса. Будимо сложни попут наших славних предака 1918. године и успех неће изостати, јер добра и функционална сарадња матичне земље и моћне, уједињене дијаспоре јесте кључ којима се отварају многа тренутно закључана врата у савременој политици, економији, науци и култури.

Живела Србија и непобедиви српски наРОД!

Покрет РОД

М.М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *